Wat is hooikoorts

Hooikoorts is een vervelende aandoening. Vooral in de lente en zomer loop je te snotteren en te niezen. Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie voor jonge grassen, pollen, bomen en planten. Wat kun je doen om hooikoorts symptomen proberen te voorkomen.

De klachten ontstaan wanneer je in aanraking komt met stuifmeel. Klachten die kunnen ontstaan zijn jeukende en rode ogen, niezen, snotteren en jeuk in de keel. De klachten komen veel voor in de lente en de zomer. Dit komt omdat er dan veel stuifmeel in de lucht aanwezig is.

Hooikoorts behandeling

Wanneer er klachten komen is per persoon verschillend, het ligt eraan waarvoor je allergisch bent. Zelf ben ik overgevoelig voor jong gras en de klachten beginnen dan eind april. Ik begin dan met hooikoorts medicijnen en stop dan de hooikoorts behandeling in juli. De symptomen van hooikoorts lijken heel erg op een verkoudheid.

Het verschil met een verkoudheid is dat hooikoortsklachten vrijwel direct ontstaan. De klachten van hooikoorts kunnen wel een aantal maanden duren. Bij hooikoorts komen tranende ogen die jeuken veelvuldig voor. Sommige mensen met hooikoorts hebben het benauwd of hebben ook hoofdpijn.

Ook een kriebel in de keel kan voorkomen. Om deze klachten te verminderen schraap je de keel. Ook kun je last hebben van een jeukende neus. Als je de neus dan te hard wrijft kun je een bloedneus krijgen.

Hooikoorts symptomen zo veel mogelijk voorkomen.

Klachten van hooikoorts zijn niezen, jeukende en tranende ogen, verstopte neus en soms benauwd en moe

Symptomen van hooikoorts

De meeste symptomen en klachten bij hooikoorts zijn:

 • een verstopte neus of loopneus
 • Jeukende neus
 • Jeukende, tranende en rode ogen
 • Jeuk in de keel waardoor je de keel schraapt
 • Veelvuldig niezen
 • Hoesten
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Benauwdheid

Wanneer er klachten komen is niet te voorspellen. Het weer heeft zeker niet altijd invloed of je wel of geen klachten krijgt.

Tips voor wandelen met hooikoorts

Vermijd de stof waarvoor je allergisch bent. Met wandelen in de natuur en al dat gras is dat nog niet zo makkelijk. Laten we is kijken wat we kunnen doen om hooikoorts symptomen zo veel mogelijk te voorkomen.

 • Draag een zonnebril dit verkleint de kans op tranende en jeukende ogen.
 • In het seizoen wanneer er veel pollen in de lucht zijn kun je beter kiezen voor een strandwandeling.
 • Via de huisarts kun je hooikoorts medicijnen, zoals een neusspray en oogdruppels laten voorschrijven.
Hooikoorts behandeling en de symptomen van hooikoorts voorkomen.

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van diverse soorten grassen en bomen

Medicijnen hooikoorts

De behandeling met medicijnen kunnen de klachten verminderen of zelfs tijdelijk stoppen. Deze medicijnen neem je alleen in als je last krijgt van hooikoorts symptomen. Medicijnen tegen hooikoorts kun je ook in de drogisterij of apotheek kopen. Het beste advies wat ik je kan geven is overleg eerst met je eigen huisarts.

Een goed middel tegen zware hooikoorts is een hooikoorts Kenacort injectie. Dit is een paardenmiddel en kan bijwerkingen geven. De meeste artsen schrijven het niet graag voor bij klachten zoals hooikoorts. Volgens artsen kan het de gezondheid schaden. Een Kenacort injectie stopt de allergie vrijwel direct. Zelf heb ik ook wel eens een Kenacort injectie gehad.

Een hooikoorts behandeling met Kenacort is heel effectief. Het is voor ieder persoon weer anders of een hooikoorts behandeling aanslaat. Overleg eerst altijd met je eigen huisarts voor een goede behandeling tegen deze vervelende allergie.