Goede wandelschoenen kiezen

Wandelschoenen kopen doe je in een gespecialiseerde winkel. Maar wat zijn nu goede wandelschoenen? Ik geef je graag wat tips voor het kopen van een goede wandelschoen.

Maar wat zijn nu de beste wandelschoenen voor dames en heren. Dat is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Laat de specialist goed de maat van je wandelschoenen bepalen. Wandelschoenen kopen doe je het beste aan het einde van de dag. Als je lekker in beweging bent geweest zijn je voeten wat uitgezet.

Wat erg belangrijk is dat als je wandelschoenen gaat aanschaffen ze direct lekker moeten zitten. De schoenen moeten in ieder geval een goede steun aan je voeten geven. Een wandelschoen koop je op maat. Voor mensen met moeilijke voeten kun je wandelschoenen ook aan laten meten.

Waar kun je het beste een goede wandelschoen kopen. Voor de juiste schoenen ga je het beste naar een wandelschoenen specialist. Voordat je een wandelschoen gaat aanschaffen kan de specialist je enkele tips geven. Het bepalen van de goede maat wandelschoenen is erg belangrijk. Kijk bij het passen ook naar de hoeveelheid ruimte in de wandelschoen.

Neem ruim de tijd om goede wandelschoenen te kopen. De beste merken wandelschoenen zijn o.a. Lowa, Meindl, Hanwag en Salomon.

Wandelschoenen kopen, tips

Als je wandelschoenen koopt laat dan goed de maat bepalen. Koop je wandelschoenen het best 1 tot 1.5 maat groter dan je gewone schoen. Een nieuwe wandelschoen moet je eerst goed inlopen. 

Als je een wandelschoen past let dan vooral op de drukpunten. Een schoen moet bij het passen gelijk lekker zitten. Een te kleine schoen gaat knellen met als gevolg dat je voeten pijn gaan doen. Bij een te grote schoen kun je gaan schuiven. Dit kan een veroorzaker zijn van blaren.

Koop nooit wandelschoenen via het internet. Wandelschoenen dienen goed te passen, dus laat je goed adviseren bij een outdoor- en of sportspeciaalzaak.

Tip: koop je wandelschoenen het liefst aan het einde van de dag, je bent dan lekker in beweging geweest en je voeten zijn dan wat uitgezet.

Goede wandelschoenen kopen en de juiste maat kiezen..

Goede wandelschoenen is essentieel voor wandelplezier en comfort

Wandelschoenen categorie

Wandelschoenen zijn te verdelen in verschillende categorieën:

  • A Lichtgewicht wandelschoenen zijn geschikt voor het lichte wandelwerk. Een soepele wandelschoen is geschikt voor dagelijks gebruik en vlakke wandelpaden. 
  • B Een zwaardere wandelschoen geschikt voor wat zwaarder terrein. Ook voor in de heuvels is dit de meest gebruikte wandelschoen. Categorie B schoenen zijn halfhoge tot hoge trekking schoenen. Deze zijn geschikt voor beklimmingen in de bergen. 
  • C Dit zijn wandelschoenen waarmee veel in de bergen wordt gewandeld. Deze  wandelschoenen zijn geschikt voor het echt zwaardere werk.

Als je wandelschoenen gaat kopen kijk dan voor welk doel je ze wilt gebruiken? Wandel je veel op verharde wandelpaden (asfalt) of juist op onverharde paden. Wandel je korte wandelingen of ben je meer van de lange afstanden wandelen. Wandel je veel in het vlakke Nederland, of kies je liever voor de bergen of de vierdaagse. Voor elke wandel activiteit is er veel keuze uit veel verschillende wandelschoenen.

Wanneer hoge of lage wandelschoenen

De keuze voor een hoge of lage schoen is voor iedereen anders. Heb je last van zwakke enkels waardoor je snel zwikt? Dan kun je beter voor een hoge wandelschoen kiezen. Deze schoen geeft veel meer steun aan je enkels. Als je gaat wandelen op zwaarder terrein of in de bergen dan is een hoge categorie B of zelfs C wandelschoen de beste keus.

Hoge wandelschoenen zijn steviger en beter voor ongelijk terrein. Ook bij wat mindere weersomstandigheden is een hoge schoen beter. Deze schoenen geven veel meer steun aan je enkels. Vooral in de winter blijven je voeten in een hoge schoen warmer. Meer wandelaars lopen op hoge wandelschoenen.

Het voordeel van lage wandelschoenen is dat het vooral in de zomer minder warm is. Ook is deze wandelschoen een stuk lichter. Deze categorie A wandelschoen is heel geschikt om te wandelen op vlak en egaal terrein. Het kiezen voor een hoge of juist lage wandelschoen is voor iedereen verschillend.