Heuptassen voor het wandelen

Er zijn wandelaars die liever met een heuptas dan met een wandelrugzak wandelen. Wat is het grootste voordeel van wandelen met een heuptas. Het gewicht van je heuptas hangt aan je heupen in plaats van aan je schouders. Het is makkelijk dat je snel en vrij eenvoudig bij je spullen kan. Het volume van een wandel heuptas is meestal kleiner dan een wandelrugzak. Een heuptas met een volume van 10 liter is al erg groot. Heuptassen om te wandelen zijn er in veel verschillende maten.

Wat neem je allemaal mee?

Wat je allemaal in je heuptas mee neemt hangt af van de wandeling die je gaat maken. Het volume van heuptassen dwingt je als het ware minder mee te nemen. Wat kun tijdens het wandelen allemaal mee nemen in een heuptas:

  • Brood en een tussendoortje, stukje fruit, bidon.
  • GPS navigatie, telefoon (mobiel). Gebruik je de navigatie voor je mobiel neem dan eventueel een powerbank mee.
  • Een klein fototoestel, pen, notitieboekje, kleingeld en een legitimatiebewijs.
  • EHBO setje: blarenpleisters (pleisters), paracetamol, zonnebrandcrème, toiletpapier, (aantal vellen), tekentang.

Tip: Gezien het volume van een wandel heuptas, neem alleen mee wat je echt nodig denkt te hebben.

Wandelen met een heuptas.

Wandel heuptas speciaal gemaakt voor de Nijmeegse Vierdaagse

Diverse heuptassen

In een wandelspeciaalzaak zijn diverse heuptassen te koop. Zelf geef ik de voorkeur aan een heuptas met een groot vak en een kleiner vak met kleinere vakken en opbergmogelijkheden. Vooral met warm weer is het toch wel belangrijk dat er twee waterflessen in kunnen. Ook is het gewicht met twee gevulde bidons beter verdeeld. Goede spanbanden aan de heuptas zorgen er voor dat de tas niet hinderlijk gaat slingeren. Zorg ervoor dat de heupband van de heuptas breed genoeg is en comfortabel zit. Als wandelaar maak je snel de fout om een te kleine heuptas te kopen. Ga voor een model waar je al je spullen in kwijt kunt. Een volume van een 5 of 6 liter is voor al je spullen toch wel noodzakelijk. Er zijn heuptassen van 9 tot wel 10 liter. Het nadeel van dit volume is dat de heuptas te ver naar achteren kan gaan hangen door het gewicht. Net als met een te grote rugzak neem je met een te grote heuptas al snel te veel mee.

Links de Deuter Pulse Five heuptas ontworpen voor de Nijmeegse vierdaagse. Rechts de Pulse Two heuptas van Deuter.

Nadelen van een heuptas

Het nadeel van de wat grotere heuptassen is dat door het gewicht (te veel meenemen) de tas hinderlijk kan gaan schudden. Ook kan de heuptas wat naar beneden gaan zakken en moet de heupgordel wat aangetrokken worden. Het maximaal totale gewicht van je heuptas is rond de 4 kg. Bij dit gewicht kun je nog lekker en comfortabel wandelen. Bij een aantal modellen heuptassen zul je de spanbanden regelmatig wat moeten aantrekken. Dit omdat tijdens het wandelen de spanbanden wat losser kunnen gaan zitten.