• De mooiste wandeltochten door de natuur.
  • De mooiste groepswandelingen door de natuur.
  • Wandelagenda
  • Bruikbare wandeltips
Home » Wandelroutes » Training » Wandeltips » Wandelen met een gps

Wandelen met een gps

Als we een wandel GPS nemen moeten we deze makkelijk in de hand kunnen houden. Kort leggen we je uit wat je moet weten als je met een GPS gaat wandelen. Global Positioning System (GPS) is een systeem dat satellieten gebruikt en je positie op aarde bepaald. Met een GPS wandel je niet meer op een kaart een route maar loop je via bepaalde punten (waypoints). Een GPS bepaalt of je de route in de goede richting loopt. Via internet kun je een route in de GPS laden zodat het apparaat je de goede weg wijst. Het meest bekende merk is een wandel GPS van Garmin. Je kunt een wandel GPS vergelijken met een navigatiesysteem voor in je auto. De prijzen van een wandelnavigatie lopen erg uiteen. Je kunt ze kopen van nog geen 100 euro tot wel 500 euro. Voor ieder budget is er wel een goed apparaat te vinden.

Wat is een waypoint

Een waypoint is een bepaald punt (markering) waarlangs jouw GPS route loopt. Je kunt zelf bepaalde punten die belangrijk zijn vastleggen, denk het begin van een wandelroute, restaurants etc. Het zijn markeringspunten die belangrijk zijn op je route.

Wat is een track

Een track laad je van te voren in een GPS en is een soort van spoor die je volgt via een lijn op het display van je GPS. Een track is een route die je wilt gaan wandelen.

Wandelroutes en GPS

Heel veel GPS wandelingen en de bijbehorende track staan kant en klaar op internet. De route kun je via de PC in de GPS ontvanger laden. De GPS toont je dan de route en laat je precies zien hoe je moet lopen.

GPS van Garmin

Het meest bekende merk is een wandel GPS van Garmin. Je kunt een wandel gps vergelijken met een navigatiesysteem in je auto. De prijzen van een wandelnavigatie lopen erg uiteen. Je kunt ze kopen van nog geen 100 euro tot wel 500 euro. Voor ieder budget is er wel een goed apparaat te vinden.

Een GPS van Garmin wordt door wandelaars het meest gebruikt.

GPS en smartphone

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Wist je dat je ook met je smartphone prima tijdens een wandeling kunt navigeren. Er zijn uitstekende apps te downloaden waarmee je kunt wandelen. Ook is de verlichting van je mobiel goed afleesbaar en zijn er veel toestellen waterdicht. Met een powerbank bij de hand kun je voorkomen dat je accu leeg raakt.


«   »