Wandelen met een rugzak

Een wandelrugzak is de standaard uitrusting voor iedere wandelaar. Waar moet je op letten als je een wat kleinere rugzak gaat kopen. Ga je er op uit om een stevige wandeling te maken dan heb je een goede rugzak nodig. Koop een rugzak voor het doel waarvoor je hem gaat gebruiken.

Een aantal merken maken tassen waarbij de ruglengte is af te stellen. Ook zijn er verschillende rugzakken voor dames en heren. Bij damesmodellen is het rugpand wat korter en zijn de schouderbanden en heupband wat anders gevormd. Ook kan de kleur wat vrouwelijker zijn.

Veel wandelrugzakken die je kunt kopen zijn unisex. Ook is er de keuze voor een klep of een rits. De meeste rugzakken zijn door middel van een rits te openen.

Rugtas passen in de winkel

Het afstellen van een rugzak is maatwerk. Als je een wandelrugzak koopt is het afstellen en meten van de ruglengte belangrijk. Wat voor de één lekker zit is voor de ander weer totaal anders. Ga naar een deskundige winkel en laat je door de verkoper deskundig voorlichten.

Een wandelrugzak moet met bagage comfortabel zitten, is dit niet het geval koop de rugzak dan niet.

Tip: pas je wandelrugzak met een ruime hoeveelheid aan bagage. Met het gewicht kun je veel beter inschatten of de rugzak voor jou lekker zit.

Wandelen met een rugzak. Tips en adviezen.

Tijdens een wandeltocht is er zoveel moois om je heen te zien

Hoeveel liter is een wandelrugzak

We spreken van een wandelrugzak met een inhoud van 10 tot 30 liter. De meest gebruikte rugzak om te wandelen is 20 liter. Stel jezelf de vraag wat neem ik allemaal mee? Denk daar van te voren goed over na. Kijk waar je de wandelrugzak voor gaat gebruiken.

Wil je ook een overnachting doen? Wellicht neem je een paraplu, extra trui of een jas mee. Wandelen met een rugzak van 20 of 30 liter is dan voor trekking het beste. Goede merken wandelrugzakken zijn o.a. Vaude, Osprey. Lowe Alpine en Deuter.

Gewicht van de rugzak

Als je langere afstanden gaat wandelen dan moet je trainen met je rugzak. Wandelen met een zware rugzak is wennen. Wandelen met bepakking is trainen en oefenen. Kies een wandelrugzak met verstelbare schouder en heupbanden.

Veel wandelrugzakken hebben tussen de schouderbanden een borstbandje. Dit zorgt ervoor dat de schouderbanden goed op hun plek worden gehouden. Het borstbandje zorgt er ook voor dat de schouderbanden iets omhoog gedrukt worden. Dit verkleint de kans op wrijving.

De heupband heeft als doel om slingeren van de rugzak tegen te gaan. De gepolsterde schouderbanden van de wandelrugzak moeten comfortabel aanvoelen. Probeer de rugzak met een zware bepakking in de winkel.

Belangrijk is om de wandelrugzak met bepakking goed af te stellen. Dit zorgt voor comfortabel en prettig wandelen. Een rugzak of trekking rugzak met bepakking is met je rugzak blijven trainen.

Op beide foto's een wandelrugzak van Lowe Alpine. De blauw groene kleur is wat vrouwelijker dan de zwarte Lowe Alpine.

Rugzak met ventilerend of aansluitend rugpand

We kunnen een wandelrugzak onderscheiden op basis van het draagsysteem. Er zijn wandelrugzakken die direct op de rug aansluiten. Maar veel rugzakken hebben een ventilerend rugpand.

Een ventilerend rugpand is een frame met gaas (mesh rugpand). Een rugzak met rugventilatie zorgt ervoor dat de rugzak niet direct tegen je rug aan zit. Een rugzak met een ventilerend rugpand heeft een groot voordeel. De rugzak met rugnet zit niet tegen de rug. Dit zorgt voor een betere rugventilatie waardoor je minder zweet. 

Nadeel is als de rugtas wat zwaarder bepakt is de rugzak wat meer naar achteren hangt. Een wandelrugzak met een aansluitend rugpand is met zwaardere bepakking comfortabeler. Denk aan een trekking rugzak voor een meerdaagse trektocht.

Nadeel is dat met warm weer je eerder kan gaan zweten. Ook kunnen er voorwerpen in de tas op de rug voelbaar zijn. Dit is op te lossen door vooraf de tas goed in te pakken.

Rugzak met extra vakken

Iedere rugzak heeft een groot hoofdvak. Als je een wandelrugzak koopt kijk dan naar het aantal extra vakken. Zorg dat je alles goed kan opbergen en je alles goed kan verdelen. De meeste rugzakken hebben aan de onderkant een rits waar een regenhoes in zit. Zo blijft bij regen of een bui je rugtas toch meest droog.

Rugzak met waterzak

Je kunt ervoor kiezen om een rugzak met waterzak te nemen. Een waterzak, camelbak van 1 of 2 liter word veel gebruikt. Aan de waterzak zit een slangetje om te drinken. Veel dagrugzakken hebben een speciaal vak achter op het rugpand waar je een waterzak kunt plaatsen.

In de wandelrugzak zit een inkeping, of een doorvoer naar buiten voor het slangetje. Op één van de schouderbanden zit een lusje waar je de slang doorheen kunt halen. Wel is het schoonmaken van een waterzak heel belangrijk.

Het goed schoonmaken van een waterzak is een lastig karwei. Er is een speciale reinigingsset voor de waterzak te koop. Indien je de camelbak waterzak alleen vult met water is het kopen van een schoonmaakset niet echt nodig. Omspoelen is dan meestal voldoende.

Vergeet ook niet het slangetje ook goed schoon te maken. Zeker als je een andere vloeistof dan water gebruikt. In dat geval is het goed om de waterzak en het slangetje af en toe te ontsmetten. Laat de waterzak en het slangetje aan de lucht drogen.