• De mooiste wandeltochten door de natuur.
  • De mooiste groepswandelingen door de natuur.
  • Wandelagenda
  • Bruikbare wandeltips
Home » Wandelroutes » Training » Wandeltips » Wandelen met een heuptas

Wandelen met een heuptas

Een heuptas heeft in vergelijking met een dagrugzak een aantal voordelen. Het gewicht hangt aan je heupen in plaats van aan je schouders. Makkelijk is dat je gewoon door kunt lopen en met een handomdraai zo bij je spullen kan. Het volume dwingt je om om goede keuzes te maken wat je mee wilt nemen.

Wat neem je allemaal mee?

Wat je allemaal mee neemt hangt af van de wandeling dat je gaat maken. Het volume dwingt je als het ware minder mee te nemen. Wat kun je allemaal mee nemen in een heuptas:

  • Brood en een tussendoortje, stukje fruit, bidon.
  • GPS navigatie, Telefoon (mobiel), Gebruik je navigatie voor een mobiel en wandel je lange afstanden een powerbank.
  • Klein fototoestel, pen en een notitieboekje, kleingeld, legitimatiebewijs.
  • EHBO setje: blarenpleisters (pleisters), paracetamol, zonnebrandcrème, toiletpapier, (aantal vellen), tekentang.

Tip: Neem alleen mee wat je echt nodig hebt.

Diverse heuptassen

In een wandelspeciaalzaak zijn diverse heuptassen te koop. Zelf geef ik de voorkeur aan een heuptas met een groot vak en een kleiner vak met kleinere vakken en opbergmogelijkheden. Vooral met warm weer is het toch wel belangrijk dat er twee waterflessen in kunnen. Ook is het gewicht met twee gevulde bidons beter verdeeld. Goede spanbanden aan de heuptas zorgen er voor dat de tas niet hinderlijk gaat slingeren. Zorg ervoor dat de heupband van de heuptas breed genoeg is en comfortabel zit. Als wandelaar maak je snel de fout om een te kleine heuptas te kopen. Ga voor een model waar je al je spullen in kwijt kunt. Een volume van een 5 of 6 liter is voor al je spullen toch wel noodzakelijk. Er zijn heuptassen van 9 tot wel 10 liter. Het nadeel van dit volume is dat de heuptas te ver naar achteren kan gaan hangen door het gewicht. Net als met een te grote rugzak neem je met een te grote heuptas al snel te veel mee.

Links de Deuter Pulse Five heuptas ontworpen voor de Nijmeegse vierdaagse. Rechts de Pulse Two heuptas van Deuter.

Nadelen van een heuptas

Vooral de wat grotere heuptassen, denk aan 9 of 10 liter kunnen door het gewicht (te veel meenemen) hinderlijk gaan schudden en wat afzakken. De heupgordel moet dan wat aangetrokken worden. Het maximale totale gewicht van je heuptas om nog comfortabel te wandelen is omstreeks 4 kg. Bij een aantal modellen zul je de spanbanden regelmatig wat moeten aantrekken omdat die tijdens het wandelen wat losser kunnen gaan zitten.


«   »