Natuurgebieden in Brabant

In Noord Brabant hebben we als enige provincie vier Nationale Parken waar je heerlijk kunt wandelen. De Loonse en Drunense duinen , De Biesbosch, De peel en de Kalmthoutse heide. Mooie natuurgebieden waar Brabant met recht trots op kan zijn.


Loonse en Drunense duinen

Loonse en Drunense duinen.

De Loonse en Drunense duinen worden ook wel eens de Brabantse Sahara genoemd. In dit stuifzandgebied kunnen we verschillende wandeltochten maken. Het natuurgebied is ruim 3500 hectare groot. Het stuifzandgebied ligt in een driehoek tussen Waalwijk, Tilburg en Den Bosch. Dit gebied nodigt je uit voor zowel korte als langere wandelingen. Ook voor een wandelweekend is dit gebied uitermate geschikt.

Ieder seizoen heeft weer zijn charme en zo geeft één van Europa's grootste stuifzandgebied veel variatie voor de wandelliefhebber. Vanaf 2002 zijn de Loonse en Drunense Duinen aangemerkt als Nationaal Park. Daarmee is het één van de vier Nationale Parken waar Brabant trots op is. Aan de oostkant van dit mooie natuurgebied vinden we het populaire atractiepark De Efteling.

De Biesbosch

Brabantse Biesbosch.

Ook in de gemeente Altena zijn we trots op onze prachtige Biesbosch. Het Nationaal Park is een populair gebied waar o.a. vele vogelspotters te vinden zijn. Bij het bezoekerscentrum zijn diverse wandelroutes te verkrijgen. Sommige wandelroutes zijn alleen te bereiken via het water. Maar zeg nou is eerlijk wat is er nou spannender om een fluisterboot te huren en dit mooie natuurgebied op deze manier te gaan verkennen.

Prachtige kreekjes, rietkragen en de vele soorten watervogels sieren dit mooie natuurgebied. Al wandelend moet je wel rekening houden dat het na langdurige regenval op sommige stukken behoorlijk drassig kan zijn. Dus goed schoeisel is sterk aan te raden. Ook een bezoek aan het bezoekerscentrum is meer dan de moeite waard. Je kunt er terecht voor alle informatie omtrent dit mooie natuurgebied. Het museum eiland vindt je aan de Hilweg 2 4251 MT in Werkendam.

 

De Peel

De Groote Peel.

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt een prachtig natuurgebied De Groote Peel. Het natuurgebied is 1500 hectare groot. Het gebied is bijzonder vogelrijk en er leven vele soorten watervogels. Een natuurgebied voor rustzoekers. De Groote Peel is een hoogveengebied in het Zuidoosten van Brabant. De Groote Peel is ook één van de Nationale Parken waar Brabant met recht trots op kan zijn.

Ook De Groote Peel heeft een bezoekerscentrum waar je met tal van vragen over dit gebied terecht kan. Aan wandelroutes is er in dit gebied geen gebrek, je kunt er eindeloos en naar hartenlust wandelen. Wandelen door dit mooie natuurgebied is een lust voor iedere wandelaar. Net als in alle andere Nationale Parken moet je ook hier je camera niet vergeten want die zul je regelmatig nodig hebben.

Kalmthoutse Heide

Kalmthoutse heide.

De Kalmthoutse Heide is ook één van de Nationale Parken dat net als De Groote Peel aan een grensgebied ligt. Tussen de provincie Noord-Brabant en het Belgische Antwerpen is ook dit gebied een lust voor iedere wandelaar. Sinds 2001 wordt dit gebied gekenmerkt als Nationaal Park. Het gehele gebied heeft maar liefst een oppervlakte van ruim 37km². Het gebied heeft een groot aantal vennen met afwisselend bossen en heide.

In het grenspark vinden we een grote hoeveelheid aan wandelpaden die bewegwijzerd zijn. Voor informatie kun je ook in dit natuurgebied terecht bij het bezoekerscentrum De Vroente. Dit prachtige natuurreservaat is een genot voor rustzoekers. Wandelen op de Kalmthoutse Heide is erg gevarieerd. Mooie vennen afwisselend met duinen, weilanden en prachtige heide sieren dit gebied. Onder veel wandelaars is dit natuurgebied erg populair.