• De mooiste wandeltochten door de natuur.
  • De mooiste groepswandelingen door de natuur.
  • Wandelagenda
  • Bruikbare wandeltips
Home » Nationale Parken Brabant » Loonse en Drunense duinen

Natuurgebied in Noord-Brabant

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen.

De Loonse en Drunense Duinen vind je in Noord-Brabant. Naast bos en heide vind je er ook ook grote zandvlaktes. Het gebied is één van de grootste stuifzandgebieden van Europa.  Wandel door de Loonse en Drunense Duinen en geniet van dit mooie natuurgebied.

Het natuurgebied in Noord-Brabant is ruim 3500 hectare groot. Het is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het stuifzandgebied ligt in een driehoek tussen Waalwijk, Tilburg en Den Bosch.

Vanaf 2002 zijn de Loonse en Drunense Duinen aangemerkt als Nationaal Park. Aan de oostkant van dit mooie natuurgebied vinden we het populaire attractiepark De Efteling.

Stuifzand in Brabantse Sahara

De Loonse en Drunense duinen wordt ook wel eens de Brabantse Sahara genoemd. Het stuifzand in het natuurgebied is levend en daardoor in Nederland zeldzaam.

Hondenloslooproutes Loonse en Drunense Duinen

Wandel met je hond en laat je trouwe viervoeter ravotten door het stuifzand. Er is een hondenloslooproute voor en deze is gemarkeerd met speciale bordjes. Let op de blauwe bordjes waar een symbool van een hond op staat.

Heerlijk met je hond wandelen door de uitgestrekte bossen en struinen door het stuifzand. Het natuurgebied in Noord-Brabant heeft een afwisseling van zandvlaktes en naaldbossen.

Niet overal mag je met de hond los lopen. Waar mogen de honden los lopen en lekker rennen en ravotten?

  • Bij De Roestelberg vinden we een loslooproute van 4.5 km.
  • Tussen Natuurpoort Herberg, De Drie Linden en De Rustende Jager vinden we een loslooproute van 4 km.
  • Bij Bosch en Duin vinden we ook nog een hondenloslooproute.
Hondenloslooproute Loonse en Drunense duinen.