• De mooiste wandeltochten door de natuur.
  • De mooiste groepswandelingen door de natuur.
  • Wandelagenda
  • Bruikbare wandeltips
Home » Wandelroutes » Training » Wandeltips » Wandelen met een dagrugzak

Wandelen met een dagrugzak

Een dagrugzak is de standaard uitrusting voor iedere wandelaar. Waar moet je op letten als je een wat kleinere rugzak gaat kopen. Ga je er op uit om een stevige wandeling te maken dan heb je een goede dagrugzak nodig. Koop een rugzak voor het doel waarvoor je hem gaat gebruiken. Een aantal merken maken tassen waarbij de ruglengtes zijn af te stellen. Ook zij er verschillende rugzakken voor dames en heren. Bij damesmodellen is het rugpand wat korter en zijn de schouderbanden en heupband wat anders gevormd, ook kan de kleur wat vrouwelijker zijn. Veel rugzakken die je kunt kopen zijn unisex. Ook is er de keuze voor een klep of rits. De meeste dagrugzakken zijn door middel van een rits te openen.

Op beide foto's een dagrugzak van Lowe Alpine. De blauw groene kleur is wat vrouwelijker dan de zwarte Lowe Alpine.

Rugtas passen in de winkel

Het passen van een rugzak is maatwerk, wat voor de één lekker zit is voor de ander weer totaal anders. Ga naar een deskundige winkel en laat je door de verkoper deskundig voorlichten. Een rugzak moet met bagage comfortabel zitten, is dit niet het geval koop hem dan niet.

Tip: pas je rugzak met een ruime hoeveelheid aan bagage. Met het gewicht kun je veel beter inschatten of de rugzak voor jou lekker zit.

 

Hoeveel liter is een dagrugzak

We spreken van een dagrugzak met een inhoud van 10 tot 30 liter. Stel jezelf de vraag wat neem ik allemaal mee? Denk er van te voren goed over na waarvoor je de rugzak gaat gebruiken. Wil je ook is een overnachting doen of een paraplu, extra trui of jas meenemen dan kom je al gauw aan een dagrugzak van 20 tot 30 liter. Goede merken dagrugzakken zijn o.a. Vaude, Osprey. Lowe Alpine en Deuter.

Gewicht van de rugzak

Als je langere afstanden gaat wandelen kies dan een dagrugzak met verstelbare schouder en heupbanden. Veel dagrugzakken hebben tussen de schouderbanden een borstbandje wat er voor zorgt dat de schouderbanden goed op hun plek worden gehouden. Ook zorgt het borstbandje ervoor dat de schouderbanden iets omhoog gedrukt worden wat de kans op wrijving verkleint. De heupband heeft als doel om het slingeren van de rugzak tegen te gaan. De gepolsterde schouderbanden van de rugzak moeten comfortabel aanvoelen. Probeer de rugzak met een flink aantal kilo's in de winkel. Belangrijk is om de rugzak met gewicht goed af te stellen wat zorgt voor een comfortabeler en een prettige wandeltocht.

Ventilerend of aansluitend rugpand

We kunnen dagrugzakken onderscheiden op basis van het draagsysteem. Er zijn dagrugzakken die direct op de rug aansluiten en er zijn rugzakken die een ventilerend rugpand hebben. Dit is een frame met gaas (mesh rugpand) die er voor zorgt dat de tas niet direct tegen je rug aan zit. Een rugzak met een ventilerend rugpand heeft als voordeel dat ze minder snel zweterig aanvoelen op de rug. Het nadeel is als de tas wat zwaarder bepakt is dat de rugzak wat meer naar achteren trekt. Een rugzak met een aansluitend rugpand is met zwaardere bepakking comfortabeler wandelen. Nadeel is dan weer dat het met warm weer warmer aanvoelt en eerder kan gaan zweten. Ook kunnen er voorwerpen in de tas op de rug voelbaar zijn.

Rugzak met handige vakken

Iedere rugzak heeft een groot hoofdvak. Als je een rugzak koopt kijk dan ook naar het aantal vakken zodat je alles goed op kan bergen. De meeste rugzakken hebben aan de onderkant een rits waar een regenhoes in zit zodat bij regen of een bui je rugtas toch redelijk droog blijft.

Waterzak

Sommige wandelaars gebruiken in plaats van een bidon een waterzak of drinkzak met een slangetje. Veel dagrugzakken hebben een speciaal vak achter het rugpand waar je een waterzak kunt plaatsen. Daarbij zit er een inkeping, of een doorvoer naar buiten voor het slangetje. Op één van de schouderbanden zit een lusje waar je de slang doorheen kunt halen.


«   »