De volgende groepswandeling is op zondag 25 oktober in Amerongen (Utr). RIVM richtlijn max 4 wandelaars.

Home » Wandelroutes » Training » Voetverzorging voor wandelaars

Voetverzorging voor wandelaars

Geef je voeten de aandacht die ze nodig hebben

Alles over het verzorgen van je voeten

Zonder gezonde voeten kom je nergens dus willen we met een goede voetverzorging problemen zo veel mogelijk voorkomen. Zeker als je veel wandelt verdienen je voeten veel aandacht en de juiste verzorging. Wat is nodig voor een goede voetverzorging voor en na een wandeling. Geef je  voeten juist de aandacht die ze nodig hebben.

Als wandelaar is een goede voetverzorging juist extra belangrijk. Indien je de voeten niet goed onderhoud of verzorgd kunnen er voetklachten ontstaan zoals zweetvoeten, blaren en schimmelnagels. Hoe kunnen we onze voeten gezond houden zodat we voetklachten zo veel mogelijk kunnen voorkomen.

Door je voeten regelmatig de aandacht en de verzorging te geven die ze verdienen blijven ze zo lang mogelijk gezond en in goede conditie. Voeten worden qua verzorging betreft veelal over het hoofd gezien, men geeft ze niet de aandacht die ze verdienen.

Het belang van een goede voetverzorging

Een goede voethygiëne hoeft niet veel tijd te kosten. Na het wassen van de voeten is het belangrijk om je voeten goed af te drogen ook tussen de tenen, dit om voetschimmel zo veel mogelijk te voorkomen. Draag in wasruimtes, kleedkamers e.d. altijd slippers omdat deze ruimtes een bron van bacteriën zijn. Probeer schimmelinfecties zoveel mogelijk te voorkomen.

Smeer je voeten na het wassen in met een crème en gebruik ook regelmatig een scrub. Dit om de dode huidcellen te verwijderen. Voor een goede voethygiëne is het belangrijk om producten te gebruiken die vrij zijn van schadelijke stoffen. Was dagelijks je voeten met producten die geen zeep bevatten. Zeep droogt de huid namelijk uit.

Ook kun je beter geen ingrediënten gebruiken zoals parfum (etherische olie). Parfum in verzorgingsproducten vergroot de kans op allergische reacties. Ook hoef je geen speciale voetcrème te gebruiken, dit is een mythe. Elke crème zonder schadelijke stoffen volstaat prima.

Tip: neem na een lange wandeling een voetenbad met lauwwarm water. Doe er een paar druppeltjes natuurlijke olie in. Zo zorg je voor zachte en mooie voeten. Na een dag wandelen is het heerlijk je vermoeide voeten te verwennen.

Voetverzorging voor en tijdens de wandeling

Algemene voetverzorging tips

Je voeten moeten een heel leven lang mee, verzorg je voeten dus goed.

Voor het wandelen

Voor het wandelen kun je de voeten insmeren en beschermen met een crème. Zo bescherm je de voeten tegen belasting en wrijving. Er zijn voetcrèmes in de handel die transpirerende voeten zoveel als mogelijk tegengaan. Helaas zitten in deze producten veel schadelijke stoffen waaronder parfum.

Tip: als je veel last hebt van zweetvoeten neem dan een extra paar sokken mee zodat je ze onderweg kunt wisselen.

Na het wandelen

Na het wandelen verwen je de voeten met een voetenbad met lauwwarm water en een scheutje natuurlijke olie. Blijf 10 minuten met je voeten zitten en smeer ze daarna in met een crème zonder schadelijke stoffen.

Pedicure voor voetproblemen

Voetproblemen zoals veelvuldig transpirerende voeten, blaren, schimmels of schimmelnagels kun je meestal zelf goed behandelen. Schimmelnagels kunnen heel hardnekkig zijn en vragen heel veel geduld en doorzettingsvermogen. Een medische pedicure kan je een goed advies geven over een goede behandeling, en het voorkomen van problemen tijdens een wandeling.

Naast dat een goede voetverzorging voor wandelaars belangrijk is bevordert wandelen je lichaam positief.