Wandelen en voetverzorging

Een goede voetverzorging is voor een ieder heel belangrijk, maar wij als wandelaars moeten onze voeten juist de aandacht geven die ze nodig hebben. Indien je de voeten niet goed onderhoud of verzorgd kunnen er voetklachten ontstaan die een wandeling in de weg kunnen staan. Laten we is kijken hoe je de voeten gezond kunt houden zodat we voetklachten zo veel mogelijk kunnen voorkomen. Je voeten brengen ons toch heel wat kilometers aan wandelplezier.

Voeten worden qua verzorging betreft veelal over het hoofd gezien, men geeft ze niet de aandacht die ze verdienen. Om pijnlijke voeten zoveel als mogelijk te voorkomen zijn er een aantal dingen waar we goed op moet letten. Er zijn heel wat voetklachten waar we vroeg of laat mee te maken kunnen krijgen. Laten we is kijken hoe wij onze voeten in topconditie kunnen houden en ongemakken zoals zweetvoeten, blaren, schimmelnagels e.d. kunnen voorkomen.

Goede wandelschoenen

Goede wandelschoenen zijn een absolute must om voetproblemen te voorkomen. Als de basis al niet goed is dan loop je al snel achter de feiten aan. Koop je wandelschoenen bij voorkeur aan het einde van de dag omdat je voeten na een lange wandeldag wat opgezwollen zijn. Koop je wandelschoenen ook zeker niet te klein dit kan vervelende ongemakken veroorzaken zoals een blauwe nagel en het risico op schimmelnagels doordat je voet te hard tegen de voorkant duwt. Neem als stelregel dat je wandelschoenen zo'n 1 tot 1.5 maat groter koopt  dan je dagelijkse schoenen. Voor ieder budget is er wel een goede wandelschoen te koop. Merken die zich bewezen hebben zijn o.a. Lowa, Meindl, en Salomon.

Tip: koop je wandel sokken het liefst zonder naad dit om wrijvingen zoveel als mogelijk te voorkomen.

Dagelijkse voetverzorging

Na het wassen van de voeten is het belangrijk om je voeten goed af te drogen ook tussen de tenen, dit om voetschimmel zo veel mogelijk te voorkomen. Draag in wasruimtes, kleedkamers e.d. altijd slippers omdat deze ruimtes een bron van bacteriën zijn, dit ook om schimmelinfecties zoveel als mogelijk te voorkomen. Smeer je voeten na het wassen in met een voetencrème en gebruik ook één keer in de week een voetenscrub. Dit om de dode huidcellen te verwijderen. Smeer je voeten daarna weer in met een voetencrème. 

Voor een goede voethygiëne is het belangrijk om producten te gebruiken die vrij zijn van schadelijke stoffen. Was dagelijks je voeten met producten die geen zeep bevatten. Zeep droogt de huid namelijk uit. Ook kun je beter geen ingrediënten gebruiken zoals parfum. Parfum in verzorgingsproducten vergroot de kans op allergische reacties. Beter kun je kiezen voor producten met zoveel als mogelijk natuurlijke ingrediënten. Neem ook is één keer in de week een voetenbad dit is echt een weldaad voor je voeten.

Voor en na een wandeling je voeten verzorgen

De dag voor je gaat wandelen is het heerlijk om de avond van te voren je voeten rijkelijk in te smeren met een voetcrème. Doe dit bij voorkeur voor dat je naar bed gaat en laat de voetcrème goed intrekken. Ook na een wandeling is dit een weldaad voor je voeten. Na de wandeling lekker douchen en je voeten verwennen met een voetcrème. Ook zijn er voetencrèmes in de handel die transpirerende voeten zoveel als mogelijk tegengaan. Lees de gebruiksaanwijzing of de crème voor je voeten ook voor jou geschikt is.

Tip: neem als je veel last hebt van zweetvoeten een paar extra sokken mee zodat je ze onderweg kunt wisselen.

Pedicure voor voetproblemen

Veel voetproblemen zoals veelvuldig transpirerende voeten, blaren, schimmels of schimmelnagels kun je in de meeste gevallen zelf goed behandelen. Al vragen schimmelnagels een lange adem, deze kunnen heel hardnekkig zijn en vragen heel veel geduld en doorzettingsvermogen. Eventueel kun je voetproblemen die je hebt ook combineren met een bezoek aan een medische pedicure.

Mochten huismiddeltjes, crèmes e.d. niet helpen dan kun je beter naar een medische pedicure gaan om het probleem daar te bespreken. Ook kun je in overleg met een voet pedicure vragen wat te doen met jouw voetprobleem. Ook voor klachten zoals ingegroeide teennagels, kloven veelvuldig eelt op je voeten kun je bij een voet pedicure terecht.

Lees mijn wandeltips en bekijk waarom wandelen zo gezond is.

Dank voor het delen