Tips voor de juiste wandelschoen

Een goede en juiste wandelschoen is heel belangrijk want met goede schoenen kun je blaren zo veel mogelijk voorkomen. Hoe en waar koop je nu goede en de juiste schoenen?

Wat nu goede wandelschoenen zijn is niet zo makkelijk te beantwoorden, dat verschilt van persoon tot persoon. Ze moeten in ieder geval een goede steun aan je voeten geven. Zeker als je lange afstanden gaat lopen is een goede wandelschoen heel belangrijk.

Om goede schoenen te kopen kun je het beste naar een gespecialiseerde winkel. Daar kunnen ze je goede informatie geven, en is er de kennis om de juiste schoen te vinden. Neem ruim de tijd om een goede schoen uit te kiezen. Voel je iets bij het passen en zitten ze niet lekker koop ze dan niet. Goede merken zijn o.a. Lowa, Meindl, Hanwag en Salomon.

Naast dat een goede wandelschoen heel belangrijk is geld dit ook zeker voor de maat. In de regel koop je wandelschoenen 1 tot 1.5 maat groter dan je gewone schoenen. Een te kleine schoen geeft je gegarandeerd ongemakken met een grote kans op een blauwe teen (tenen) tot gevolg. Met een te grote schoen bestaat de kans op schuiven wat de kans op een blaar kan vergroten.

Tip: koop je wandelschoenen het liefst aan het einde van de dag, je bent dan lekker in beweging geweest en je voeten zijn dan wat uitgezet.

Waar ga je wandelen?

Wandelschoenen zijn te verdelen in verschillende categorieën:

  • A Een lichte wandelschoen geschikt voor het lichtere wandelwerk. Een soepele wandelschoen geschikt voor dagelijks gebruik en vlakke wandelpaden. 
  • B Een wat zwaardere wandelschoen voor wat zwaarder terrein en in heuvels (meest gebruikte wandelschoen). Dit zijn halfhoge tot hoge trekking schoenen geschikt voor beklimmingen in de bergen. 
  • C Een wandelschoen waarmee veel in de bergen wordt gewandeld. Wandelschoen voor het echt zwaardere werk.

Als je wandelschoenen wilt kopen voor welk doel wil je ze dan gebruiken? Wandel je veel verhard of juist onverhard. Wandel je korte stukken of ben je meer van de lange afstanden.  Wandel je veel in het vlakke Nederland, of kies je liever voor de bergen of de vierdaagse. Voor elke activiteit is er veel keuze uit de verschillende soorten wandelschoenen.  

Hoge of lage wandelschoenen

De keuze voor een hoge of lage schoen verschilt van persoon tot persoon. Voordeel van een hoge wandelschoen is dat er meer steun is aan de enkels. Vooral als je gaat wandelen op zwaarder terrein en in de bergen. Voordeel van lage schoenen is dat het vooral minder warm zal zijn in de zomer en ze ook lichter zijn.

Dank voor het delen