Wat kun je doen tegen hooikoorts

Heb ik hooikoorts?

Zelf heb ik ook al van kinds af aan hooikoorts. Anders dan de naam doet vermoeden heeft hooikoorts helemaal niets met hooi te maken. Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel ook wel een pollenallergie genoemd. Zelf ben ik sinds kind allergisch voor jong gras en bij mij beginnen de klachten zo rond eind april. Je kunt ook allergisch reageren op bepaalde planten of bomen. Hooikoorts komt voor in de lente en zomer omdat dan alles groeit en bloeit en er stuifmeel door de lucht circuleert. Door deze pollenallergie kun je soms niet meer echt genieten van alle buitenactiviteiten zoals wandelen.

Symptomen hooikoorts

De symptomen en klachten bij hooikoorts is voor ieder persoon weer verschillend. Dit meest voorkomende klachten zijn:

  • een verstopte of een loopneus
  • Jeukende en tranende ogen
  • Jeuk in de keel waardoor je kan schrapen
  • Veelvuldig niezen (soms een aantal keren achter elkaar
  • Soms hoesten
  • Vermoeidheid
  • Soms hoofdpijn

Er wordt veel beweerd dat je minder last hebt van hooikoorts na een regenbui of bewolkt nat weer. Ik als hooikoorts patiënt kan je zeggen dat dit zeker niet altijd het geval is. Soms kun je op een bewolkte natte dag meer last hebben dan bij mooi warm en winderig weer.

symptomen en klachten hooikoorts

Medicijnen hooikoorts

Via de huisarts, apotheek of drogist zijn er verschillende medicijnen tegen hooikoorts. Wat voor de één goed werkt werkt voor de ander niet. Het blijft uitproberen wat voor jou het beste helpt. Wat heel erg goed helpt tegen hooikoorts is Kenacort. Zelf heb ik jaren geleden bij mijn voormalige huisarts een spuit gehaald en alle klachten waren in een mum van tijd verdwenen. Let op dit is een zeer zwaar middel (paardenmiddel) en de meeste artsen schrijven het zeker niet voor klachten zoals hooikoorts. Dit omdat men beweert dat het de gezondheid ernstig kan schaden. Zelf heb ik overigens toen geen klachten gehad, deze arts beweerde dat zo'n prikje per jaar geen kwaad kan. Overleg bij zeer ernstige hooikoortsklachten met je huisarts wat het beste te doen.

Medicijnen die je hooikoortsklachten zouden kunnen verlichten zijn o.a. cetirizine, Telfast (fexofenadine). Ook hier geldt wat voor de één goed werkt werkt voor de ander minder of helemaal niet, ook in dit geval blijft het uitproberen wat voor jou het beste werkt. Ook kun je indien je veel last van je ogen hebt medicijnen combineren met oogdruppels. Oogdruppels die verlichting zouden kunnen geven zijn o.a. Livocab. Het is altijd raadzaam in overleg te gaan met je huisarts wat voor medicijnen voor jou het beste zijn.

Dank voor het delen