Noordeveldse molen in Dussen.

Land van Heusden en Altena

Het Oostwaardpad, De Biesbosch en de Korn zijn allemaal prachtige wandelgebieden. Ook heeft het Land van Heusden en Altena een aantal leuke oude vestingstadjes.

Oostwaardpad

Het Oostwaardpad is een lange afstandswandeling van rond de 21 kilometer. Het wandelpad is grotendeels onverhard. De boeren zijn razend enthousiast over dit wandelpad en hebben hun land ter beschikking gesteld. Ze laten de wandelaar genieten van hun landbouw, boerenakkers, akkerranden en weilanden. Zo komen en wandelen we op plekjes waar we normaal niet zouden komen. 


We wandelen ook nog langs een aantal oude boerderijen. Langs de Bakkerskil zien we ook nog beverburchten en langs de grienden reeën. We wandelen over een aantal leuke bruggetjes en een speciaal voor de wandelaar aangelegde trekpont. Deze wandeling gaat langs de Biesbosch en is dus een waar paradijs voor de vele soorten roofvogels. Honden zijn in dit gebied niet toegestaan. 

Foto's van het Oostwaardpad

Een aangelegde trekpont wandelroute Oostwaardpad.
Wandeling Oostwaardpad.
Wandelroute Oostwaardpad.
Bevers knagen aan bomen in De Biesbosch.

De Biesbosch

De Biesbosch is een waar paradijs voor het maken van kortere of langere wandeltochten. Vanuit o.a. het bezoekerscentrum in Werkendam kunt u in de Biesbosch starten voor het maken van een korte of langere wandeling. Nationaal Park De Biesbosch is een waterrijk gebied in een oase van rust. De Biesbosch ligt tussen de Nieuwe Merwede en de Bergsche Maas in. Geniet van de vele soorten vogels in dit mooie wandel en waterrijke gebied.


Wil je de grootste kans maken om o.a. reeën en vossen te zien dan is een herfstwandeling het meest geschikt. In de Biesbosch is van alles te beleven, wandelen over de soms wat ruige paadjes, open vlaktes en de vele soorten watervogels. Het landschap is erg gevarieerd en bij uitstek geschikt voor rustzoekers. Op de meeste plekken zijn honden in dit gebied toegestaan zodat je de hond mee kan nemen tijdens het wandelen.

Biesboschmuseum / Museum Eiland

Wat is er te doen:

Wandelen, fietsen een rondvaart maken of De Biesbosch verkennen met de fluisterboot. Het kan allemaal! Meer informatie vind u bij het Biesboschmuseum.

Adres Museum Eiland:

Hilweg 2

4251 MT Werkendam (NB)

Foto's van De Brabantse Biesbosch

De Brabantse Biesbosch is een waterrijk gebied.
Wandel in de Brabantse Biesbosch.
Vele watervogels in De Biesbosch.
Mooie kreekjes in De Biesbosch.
Diverse wandeltochten in De Biesbosch.
Bij de Wilgentuin in De Biesbosch is het heerlijk wandelen.
De Wilgentuin in de Brabantse Biesbosch.
De Wilgentuin in De Biesbosch.

De Kornse Boezem

Ten noorden van het dorpje Dussen (NB) vinden we het natuurgebied De Kornse Boezem. Het gebied is ruim 40 hectare groot en leent zich bij uitstek voor een kortere wandeling. Heerlijk even een avond rondwandeling maken in dit kleine maar lievelijke gebied. Vanuit het beroemde kasteel in het dorp wandel je snel naar dit kleine maar fraaie natuurgebied. Na enige tijd regen kan het er wat drassig zijn.


Het gebied word beheerd door Staatsbosbeheer. In dit natuurgebied vinden we een klein bos met vele soorten vogels zoals o.a het Winterkoninkje, Specht, Nachtegaal en de Buizerd. Vlakbij dit natuurgebied vinden we de Noordenveldse molen van het type Witmolen. Dit is een poldermolen uit 1795. Verder vinden we er een mooi groot ven waarbij we kunnen genieten van vergezichten en Hollandse wolkenluchten.

Foto's van de Kornse Boezem

De Kornse Boezem.
Wandelen in de Kornse Boezem.
Natuurgebied De Kornse Boezem.
Wandelen in natuurgebied De Kornse Boezem.
De Kornse Boezem in Dussen.
Wandelen in Dussen Kornse Boezem.
In de Kornse Boezem vinden we vele soorten vogels.
Noordenveldse molen in Dussen.
Vestingstadje Woudrichem.

Oude vestingstadjes

In en nabij het Land van Heusden en Altena vinden we een aantal middeleeuwse stadjes met veel historische gebouwen. Heusden trekt vele bezoekers om de eeuwenoude panden en gevels en zijn schilderachtige staatjes. Een wandeling rondom de prachtige vestingwallen is een echte aanrader! Anders dan de naam zou denken  behoort Heusden niet tot het Land van Heusden en Altena.


Het oude vestingstadje Woudrichem en het nabij gelegen Heusden zijn ware trekpleisters voor een gezellig dagje uit. Vanuit Woudrichem varen we binnen een kwartier naar de vestingstad Gorinchem (ZH). Vanuit Woudrichem wandelen we naar het nabij gelegen Slot Loevestein. Een kasteel en fort in het nabij gelegen Poederoijen (Gld). Tip: neem vooral je camera mee! 

Vestingstad Woudrichem

Woudrichem is een middeleeuws vestingstadje aan de Afgedamde Maas en de Waal. Je kunt er een heerlijke wandeling maken over de stadswallen en smalle dijkjes. Geniet van de historische panden met z'n al oude gevels. In het oude vestingstadje vinden we ook een aantal kunstgalerieën en souvenirwinkeltjes. Woudrichem heeft ook meer bekendheid gekregen door dokter Tinus.


Vanuit het vestingstadje wandelend vinden we één van de bekendste kastelen van Nederland. Het Slot Loevestein is met een fiets en voetveer te bereiken. Een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Je gaat echt terug in de tijd met de oude vesting en het kasteel. We gaan terug naar de 18e eeuw met zijn prachtige wallen en een oud soldatenhuisje. Het Slot Loevestein is een ware belevenis.

Stadspoorten Woudrichem.
Woudrichem kent een aantal Stadspoorten.
Het vestingstadje Woudrichem
In Woudrichem vinden we ook een pannekoekenboot.
Het oude stadje Woudrichem.
Het huis van dokter Tinus.
Woudrichem met zijn haven.
Het stadje Woudrichem in Brabant.

Vestingstad Heusden

Heusden trekt jaarlijks vele bezoekers en die komen werkelijk overal vandaan.  Heusden ligt aan de Bergsche Maas en telt ongeveer 1500 inwoners. Wandel boven over de vestingwallen en bekijk de schilderachtige straatjes. Wandel over de markt, langs de stadshaven en bekijk de stadspoorten. Heusden is een ware toeristische trekpleister voor een lekker dagje uit.


Maak een stadswandeling rond dit prachtige schilderachtige vestingstadje en geniet van alle oudheden om je heen. Wandel door het historische centrum en bekijk de knusse winkeltjes en de vele galeriën.  Niet ver van Heusden liggen de Drunense Duinen en de sfeervolle stad 's-Hertogenbosch (Den Bosch) wat een bezoek ook meer dan waard is. Tip:  neem vooral je camera mee!

Uitzicht op de stadshaven in Heusden.
Mooie panden met  fraaie gevels in het vestingstadje Heusden.
Heusden aan de Maas.
Bezoek eens het vestingstadje Heusden in Brabant.
Leuke smalle straatjes en oude panden in Heusden.
Het toeristische vestingstadje Heusden.
De veer of waterpoort in Heusden.
kanon aan de stadswallen in Heusden.

Lievelijke dorpjes

Naast een bezoek aan de leuke Middeleeuwse stadjes kunnen we al wandelend of fietsend ook genieten van de vele knusse dorpjes. Mooie vergezichten in een waterrijk en polderachtig gebied. Het Pompveld, een vogelrijk natuurgebied in het nabijgelegen Babylonienbroek nodigt je uit voor een kortere wandeling. Midden in dit natuurgebied vinden we ook nog een eendenkooi.  


In de gemeente Woudrichem vinden we ook een nostalgisch en sfeervolle dorpje Uitwijk. Het dorp heeft nog een echt oude dorpskern met een aatal oude karakteristieke boerderijen. Ook heeft Uitwijk een mooi en lieflijk historisch kerkje. Je waant je weer terug in de Middeleeuwen. Het is in het Land van Heusden en Altena heerlijk wandelen of fietsen, je kunt er nog echt genieten!