Brabant kent vier Nationale Parken.

Vier Nationale parken in Brabant 

Wist je dat Brabant als enigste provincie vier Nationale Parken heeft waar je heerlijk kunt wandelen. Oh ja, vergeet vooral je fototoestel niet!

Loonse en Drunense duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen worden ook wel eens de ''Brabantse Sahara'' genoemd. In dit stuifzandgebied kunnen we ook heerlijk wandelen. Het natuurgebied is ruim 3500 hectare groot. Het stuifzandgebied ligt tussen Waalwijk, Tilburg en Den Bosch. Dit gebied nodigt je uit voor kortere maar ook vooral langere wandelingen. Ook voor een wandelweekend is dit gebied erg geschikt. 


Ieder seizoen heeft weer zijn charme en zo geeft één van Europa's grootste stuifzandgebied veel variatie voor de wandelliefhebber. Vanaf 2002 zijn de De Loonse en Drunense Duinen aangemerkt als Nationaal Park. En daarmee is het één van de vier Nationale Parken waar Brabant trots op is. Aan de oostkant van dit natuurgebied vinden we het populaire atractiepark De Efteling. 

Wandelen in de Loonse en Drunense duinen.
De Drunense duinen is een mooi stuifzand gebied.
De Loonse en Drunense duinen is een prachtig wandelgebied.
Mooie wandelroutes in de Loonse en Drunense Duinen.
Mooie vennen in de Loonse en Drunense duinen.
De Loonse en Drunense duinen.
De Drunense duinen is een mooi wandelgebied.
De Brabantse Sahara Drunense duinen.

Hondenloslooproute

Ten Noordwesten van de Loonse en Drunense duinen vinden we een hondenloslooproute van rond de 3,5 kilometer. Tevens is dit gebied onder hondenbezitters het meest populair. Honden kunnen zich in dit gebied helemaal uitleven. Tijdens deze hondenloslooproute komen we nog langs een groot ven en strandje waar de honden heerlijk kunnen rennen en zwemmen. Je ziet je viervoeter dan echt genieten!


Bij Café en Restaurant De Roestelberg kun je gratis parkeren. Ook is daar een mooie gelegenheid voor een hapje en een drankje. Met mooi weer kun je heerlijk op het terras zitten. Tevens staat er met mooi weer heel vaak een ijscocar. Ook ik kan het niet laten daar een lekker ijsje te nemen. De parkeerplaats grenst direct aan deze wandelroute. In totaal zijn er vier hondenlosloopgebieden in dit gebied maar deze is veruit het populairst.

Foto's hondenloslooproute Loonse en Drunense duinen

De Drunense duinen kent enkele loslooproutes voor honden.
Honden zwemmen en spelen in de Drunense duinen.
Met mooi weer is het met honden in de Drunense duinen altijd druk.
De Drunense duinen is een waar paradijs voor honden.
Wandel en kom tot rust in de Loonse en Drunense duinen.
Wandelen met de hond in de Loonse en Drunense duinen.
Heerlijk wandelen in de Loonse en Drunense duinen.
Ontspannens wandelen in de Loonse en Drunense duinen.

De Biesbosch

Ook de in het Land van Heusden en Altena gelegen Nationaal Park De Biesbosch is een populair gebied. Je kunt er ook heerlijk wandelen al zijn sommige wandelroutes alleen bereikbaar via het water. Maar wat is er nou spannender om een fluiserboot te huren en dit prachtige natuurgebied op deze manier te verkennen. Prachtige kreekjes, rietkragen en de vele soorten watervogels sieren dit gebied.


Door de vele soorten water en roofvogels in dit gebied zien we er ook veel vogelspotters. Al wandelend moeten we er rekening mee houden dat het na langdurige regenval op sommige stukken drassig kan zijn. Dus goed schoeisel kan dan een must zijn. Een bezoek aan het bezoekerscentrum is ook meer dan de moeite waard. Ook kun je er terecht voor meer informatie waaronder wandelroutes.   

Foto's De Brabantse Biesbosch

Uitzicht op het Biesboschmuseum.
Bezoek het Biesboschmuseum.
Wandelen in de Biesbosch.
Wandelen bij de Biesbosch.
Zwaan in de Biesbosch.
Bevers knagen aan bomen in de Biesbosch.
Nationaal Park De Biesbosch is een mooi wandelgebied.
Bezoek eens De Biesbosch.

De Groote Peel

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt een prachtig natuurgebied, De Groote Peel. Het natuurgebied is z'n 1500 hectare groot. Het gebied is bijzonder vogelrijk waaronder vele soorten watervogels. Het is een prachtig wandelgebied voor rustzoekers. De Groote Peel is een hoogveengebied in het Zuidoosten van Brabant. De Groote Peel is ook één van de Nationale Parken waar we trots op kunnen zijn.


De Kampina is een echt stiltegebied want rondom dit gebied vind men geen autowegen en andere teleurstellende objecten. De Groote Peel heeft ook een bezoekerscentrum  hier kan men terecht voor alle informatie. Aan wandelroutes is geen gebrek je kunt er echt eindeloos veel kilometers maken. Een wandeling door dit waterrijke gebied is een lust voor iedere wandelaar. Net als in alle andere Nationale Parken, vergeet je camera niet. 

meer foto's volgen

Foto's De Groote Peel

Natuurgebies De Groote Peel.
De Groote Peel is een vogelrijk gebied.
De Groote Peel is een echt stilte gebied.
Wandelen in Brabant De Groote Peel.

Kalmthoutse Heide

De Kalthoutse Heide is ook één van de Nationale Parken dat net als de Groote Peel aan een grensbebied ligt. Tussen de provincie Noord-Brabant en het Belgische Antwerpen is ook dit gebied een genot voor wandelaars. Sinds 2001 is dit park aangemeld als Nationaal Park. Het gehele gebied heeft maar liefst een oppervlakte van ruim 37 km². Het gebied heeft een groot aantal vennen afwisselend met bossen en heide. 


In het grenspark vinden we een grote hoeveelheid wandelpaden die bewegwijzerd zijn. Voor informatie kun je terecht bij het bezoekerscentrum De Vroente. Het is een prachtig natuurreservaat en ideaal voor rustzoekers. Wandelen op de Kalmthoutse Heide is heel gevarieerd. Mooie vennen, duinen, weilanden en prachtige heide sieren dit gebied. En zo is ook dit Nationaal Park een favoriet onder veel wandelaars.

Foto's volgen